De B van Bo

"Ik zeg tegen alle mensen die door het leven manoeuvreren met een moeilijke naam: maak het jezelf gemakkelijk. Kort het af of verander het. Het belangrijkste is dat jij je fijn voelt bij hoe je heet."

Ik ben één van een tweeling en heb een Koptisch-Egyptische achtergrond. In de Koptische kerk zijn er ook heiligen die duo’s vormden, zoals Antonios en Boulos. Die twee worden altijd samen afgebeeld. Mijn vader gaf mijn tweelingbroer en mij dienamen. Zelf heb ik nooit veel met religie gehad.


In Egypte is Boulos, Paulus, want de letter 'P' bestaat in het Arabisch niet. Ze noemen dat afgekort Bola, wat hier Paul is. Met die naam werd ik best veel gepest. Mensen begrepen het niet, en noemden me dan 'Cola' , maar ik wilde ook niet een westerse variant van mijn naam nemen. Paul vond ik niet bij mij passen. Maar bij Bola en religie voel ik ook niks.


Daarom koos ik er op mijn achttiende voor om mijn naam af te korten naar Bo. Op dat moment verhuisde ik vanuit een klein dorpje in Noord-Limburg naar Amsterdam. Voor mij betekende dit een nieuwe start. Gek genoeg boden sommige mensen weerstand tegen mijn nieuwe naam. Ik denk dan: ‘Hoezo? Het is niet jouw keus, het is die van mij!’


Ik vind het dan ook niet leuk als mensen mijn oude naam gebruiken. Mijn nieuwe naam is niet eens lastig. Mensen denken soms dat ik mezelf niet accepteer, maar daar heeft het helemaal niks mee te maken. Ik wil gewoon zelf bepalen wie ik ben. Bo vind ik ook een neutrale naam. Kort en krachtig. Vaak verwarren mensen Bo met Mo. Ze denken dan dat ik Mohammed heet omdat ik er Arabisch uit zie.


Ook mijn achternaam moet ik vaak uitleggen. In Egypte heb je namelijk geen achternaam. Je krijgt de voornaam van je vader, je opa en je overgroot opa achter je eigen naam. Een namenreeks dus, van je vaders kant. Dit gebruik komt maar in vijf landen ter wereld voor. In Nederland wordt die laatste naam automatisch de achternaam, maar eigenlijk klopt dat dus niet. Eigenlijk best gek dat iedereen maar mee moet gaan in het namensysteem van hier.


Ik snap overigens ook niet zo goed waarom we zo moeilijk doen over namen. En waarom zou je niet zelf mogen besluiten wat je naam is? Gelukkig kan je je voornaam zelf aanpassen. Daarom zeg ik tegen alle mensen die door het leven manoeuvreren met een moeilijke naam: maak het jezelf gemakkelijk. Kort het af of verander het. Het belangrijkste is dat jij je fijn voelt bij hoe je heet!


De B van Bo

Leer de nieuwe namen kennen

Naar overzicht